Posted on

Postopek izdelave skejt sklede

Iz skejta v skledo

Skejt deske so fantastičen material za ustvarjanje najrazličnejših unikatnih izdelkov. Vsak kvaliteten skejt je sestavljen iz sedmih plasti javorjevega lesa, ki načeloma prihaja iz Kanade. Plasti so pogosto obarvane z različnimi odtenki barv, kar predstavlja odličen material in neomejene možnosti za ustvarjanje.

Zakaj so plasti obarvane? Nisem prepričan. Nekateri pravijo, da to naredi deske trdnejše in odpornejše, drugi so mnenja, da je to zato, da je že na prvi pogled razvidno, da je deska sestavljena iz sedmih plasti – to pomeni, da je deska kvalitetna. No, jaz pa sem, malo za šalo malo zares, mnenja, da so deske obarvane zato, da lahko po njihovi uporabi iz njih izdelam unikaten izdelek z zanimivo zgodbo.

Izdelek z zgodbo?

Predstavljaj si, kaj vse se je s temi deskami dogajalo, preden iz njih izdelam skledo, verižico ali kaj drugega. Ure in ure vztrajnosti, na stotine neuspešnih poskusov različnih trikov, neskončno veselje ob uspešno izvedenem triku, na litre znoja, smeh in veselje. Pa tudi kakšni poškodbi so bile priča. Zaradi zgodovine teh desk, se mi zdi, da bi bila škoda, če bi se po uporabi zavrgle, ko pa lahko iz njih izdelam nekaj trajnostnega, unikatnega in estetskega s sentimentalno vrednostjo.

Kako iz skejta izdelam pisano skledo?

Vse se začne z odsluženim skejtom, ki mi jih v zameno za malenkost, narejeno iz njih podarijo skejterji iz več koncev Slovenije. Skejti, ki jih dobim so zelo obrabljeni, nekateri zlomljeni, nekateri izgledajo še čisto OK, vendar pa je struktura skejta s časom izgubila tisto prožnost, ki je potrebna za izvajanje trikov, zato je bil čas za menjavo (skejterji že vedo zakaj je temu tako).

Odslužene skejt deske
Razrez skejt deske

Takšnemu skejtu najprej odstranim ‘griptape’ (tega potem ponovno uporabim kot brusni papir), sledi brušenje laku in vrhnje plasti barve, kar je pomembno, zaradi kvalitetnega lepljenja desk. V naslednjem koraku deske razrežem na želeno velikost, nato na vsako izmed njih nanesem dovoljšno količino lepila, po tem pa deske s hidravlično dvigalko stisnem v posebni preši. Deske morajo v preši ostati vsaj 24 ur, da se lepilo dobro posuši.

Tako! Material je pripravljen na struženje! Pritrdim ga na stružnico in med vrtenjem z dletom počasi odstranjujem milimeter po milimeter lesa – zunanjost sklede začne dobivati obliko. Ko je zunanja stran končana, skledo obrnem in izdolbem še notranjost. Sledi še brušenje, nanos treh slojev zaščitnega rastlinskega olja ter poliranje z balzamom iz čebeljega voska.

Zadnji korak, preden lahko takšno skledo dodam v spletno trgovino je odtis Mojster Jaka loga.