Posted on

Postopek izdelave nakita iz lesa

Pri izdelavi skled  iz skejtov v fazi priprave materiala nastane kar nekaj odpadnega materiala oz. odrezkov. Dolgo sem te odrezke shranjeval v veliki škatli pod mojo delovno mizo in premišljeval na kak način bi jih lahko uporabil. Pri mojem delu in v življenju nasploh mi je namreč zelo pomembno, da zavržem čim manj stvari.

Po tem, ko je bila prva škatla s temi odrezki polna in sem začel polniti še drugo, mi je idejo dala mama. Poskusi narediti obesek za verižico, z veseljem bi ga nosila, je rekla. Ideja se mi je zdela fantastična in res sem ji izdelal obesek za verižico nad katerim je bila navdušena.

Izdelavo obeskov za verižice in uhane začnem na tračni žagi, kjer material najprej obrežem na približno velikost in obliko, nato jih z večnamenskim orodjem za oblikovanje spravim v končno obliko in na koncu še ročno pobrusim najprej z grobim in postopoma z vse bolj finim brusnim papirjem. Zadnji korak, preden obeske namestim na ogrlice in kaveljčke za uhane pa je nanašanje balzama za les, ki ga iz domačega čebeljega voska izdelujem sam. Po nanosu balzama je material dolgoročno zaščiten pred različnimi vplivi, barve pa še dodatno zažalijo in me vedno znova navdušijo.

Izdelki iz odsluženih skejt desk