O meni

Sem Jaka Cesar, star sem 25 let in prihajam iz Slovenj Gradca – mesta glasnik miru. Že od nekdaj sem zaradi tega, ker je oče gozdar in zaradi mojih hobijev tesno povezan z gozdom, moja zgodba z ustvarjanjem iz lesa pa se je začela leta 2017, ko sem z osnovnim orodjem za dolbenje in brušenje lesa izdelal svojo prvo, hrastovo skledo (na spodnji fotografiji). Na to skledo sem še danes zelo ponosen. Še vedno je umeščena na najvidnejši polici v moji sobi, poleg tega pa je tudi pogled iz vrha nanjo osnova za moj logotip.

Moja prva skleda

Verjamem, da sem pri stvareh, ki se jih lotim srcem in dušo res mojster, zato je bila ideja o imenu Mojster Jaka moja prva in zadnja izbira poimenovanja branda. Odveč je poudarjati, da sem kot deček ob jutranjih bujenjih neštetokrat slišal znano otroško pesem ‘Mojster Jaka, mojster Jaka, al še spiš…’.. Tako sem pri izbiri imena združil spomin iz otroštva in zaupanje v moje ročne sposobnosti.

Leta 2020 sem se odločil, da je čas, da se resneje lotim ukvarjanjem z lesom. V domači kleti sem izpraznil drvarnico, postavil pregradno steno, prebelil stene, uredil razsvetljavo in ogrevanje, v nov prostor postavil prve stroje in se lotil dela.

V svoji majhni kletni delavnici izdelujem različne unikatne izdelke iz lesa. Nekaj neobičajnega za lesarsko delavnico so pri meni zagotovo odslužene skejt deske. Te recikliram in iz njih pridobivam material za izdelavo pisanega nakita, skled, svečnikov, odpiračev in drugih unikatnih predmetov za vsakdanjo rabo. Lesene sklede, ki jih izdelujem s tehniko ročnega struženja so simetrično okrogle oblike, brušene do visokega sijaja, zaščitene z rastlinskim oljem in polirane z balzamom za les, ki ga iz domačega čebeljega voska izdelujem sam.

Ker so vsi moji izdelki zaščiteni z naravnimi olji ter balzamom, iz domačega čebeljega voska, so primerni in varni za stik z živili. V leseni skledi lahko postrežeš sadje, kruh, oreščke, piškote, bonbone in čips. Lahko jo uporabiš za odlaganje ključev, pisarniških sponk, pisal ali drobiža. Moji izdelki pa so tudi izvirno, unikatno in uporabno darilo, primerno za vsakogar!

Pri obdelavi lesa se rad poigravam z nenavadnimi tehnikami: včasih les obarvam z nanašanjem kisa, zanimivi vzorci pa nastanejo tudi, ko z ognjem ožgem katerega izmed izdelkov. Nasploh se z lesom rad igram in eksperimentiram. Včasih na ta način nastane nekaj resnično posebnega, včasih pa izdelek z eksperimentiranjem tudi uničim in tako na koncu pristane v peči. Mislim, da je tako tudi prav. Še vedno se učim, spoznavam različne vrste lesa, tehnike obdelave in dokler se bom pri mojem delu vsak dan naučil kaj novega, me bo to tudi veselilo.

Možnosti so neomejene in zanima me, kako bi katerega izmed mojih lesenih izdelkov uporabil ti.